Buren Aldlânstate voelen zich bedonderd

image_pdfimage_print

Omwonenden van serviceflat Aldlânstate zeggen zich bedonderd te voelen door de gemeente Leeuwarden. Die heeft bij het nieuwbouwplan geen rekening gehouden met de gevolgen voor hen.Aldlânstate wil op het eigen terrein nieuwbouw plegen, in de vorm van een slingerende wand van maximaal zeven verdiepingen hoog. Als die er staat, gaat het huidige complex, dat twee keer zo groot is, tegen de vlakte.

Dinsdagavond was er een inloopavond in het zorgcentrum waar buurtbewoners het stedenbouwkundig                                                                                      plan konden bekijken.

Verschillende bezwaren

Omwonenden hebben verschillende bezwaren tegen het nieuwbouwplan. Ze vrezen dat de huidige verkeersoverlast flink zal toenemen als de toegangsweg wordt verplaatst, ze hebben moeite met de voorgenomen bomenkap langs het Van Harinxmakanaal en het uitzicht van bewoners in Goutum wordt ernstig aangetast.

Pijnpunt is verder dat het nieuwe complex voor een deel op gemeentegrond komt waar een nieuwe buurttuin is gepland. De omwonenden vrezen dat dit buurtveld daarmee zijn functie als ontmoetingsplaats en speelveld voor buurtkinderen verliest. Dit is volgens hen in strijd met toezeggingen van de gemeente.

,,Door het nieuwbouwplan wordt ons groengebied gehalveerd. We voelen ons een beetje bedonderd. We zijn hier twee jaar mee bezig geweest, ook met de gemeente, maar er staat niks over in het stedenbouwkundig plan’’, zei bewoner Yep Zeinstra.